Seramik Kaplama, sahip olduğu üstün bileşenler sayesinde güneşten gelen zararlı UV ışınlara karşı araçları koruma altına almaktadır. Kaliteli bir seramik kaplama ürünü, uygulama yapılan araçtaki boyanın ve verniğin solmasını ve oksidasyonu önler. Güneş yanıklarına ve boya solmalarına karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. Seramik kaplamanın güneş yanıklarını ve vernik soyulmalarını kapatıp kapatamayacağı ve seramik kaplama güneş yanığını kapatır mı sorusu oldukça merak edilmektedir.
Seramik Kaplama Araçta Güneş Yanığını Kapatır mı?
Kapatmak ile kastedilen durum güneş yanığını belirsiz hale getirmek, bölgeyi yeniden metalik olarak renklendirmek ise açık bir şekilde belirtilmesi gerekir ki hiçbir seramik kaplama ürünü araçların boyasında ve verniğinde meydana gelmiş güneş yanıklarını ve boya solmalarını kapatamaz. Bu konuda seramik kaplama ürünü yalnızca araçtaki güneş yanığı ve solmaların ilerlemesinin önüne geçebilir.
Seramik kaplama ürünü bir boya değil boya koruma ürünüdür. Bu sebeple aracınızın boyasında meydana gelmiş güneş yanıklarını seramik kaplama ile düzeltmek mümkün değildir.
Güneş Yanığı Nasıl Düzeltilir?
Araçların yüzeyinde güneş yanığı sonucu oluşmuş kötü görüntüler birtakım profesyonel müdahalelerle giderilebilmektedir. Yapılacak güneş yanığı düzeltme işlemi aracınızın boyasının ve verniğinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Güneş yanığı aracınızın yalnızca verniğine zarar vermişse düzeltme işlemleri biraz daha kolaydır. Aracınızın boyası zarar görmüşse ilgili parçanın yeninden boyanması gerekir.
Güneş Yanığı Sebebiyle Boyası Zarar Görmüş Araç Tamiri
Verniği soyulmuş araç kaportasını onarmak için farklı yöntemler mevcuttur. Güneş yanığı ve benzeri sebeplerle boyası soyulmuş bir araç için ise tek bir yöntem bulunur. İlgili kısmı yeniden boyatmak! Aracınızı boyatmak istemiyorsanız seramik kaplama kullanarak ilgili bölgede zamanla meydana gelebilecek çürümenin önüne geçebilirsiniz.
Aracınızda boyası kalkmış kısımlar yeniden boyanmazsa ya da seramik kaplama ile koruma altına alınmazsa hava şartlarına da bağlı olarak zamanla çürümeye başlayabilir. Boyası kalkmış olan bir araca seramik kaplama uygulamak araçtaki olası bir çürüme ve oksidasyon başlangıcının önüne geçer.
Güneş Yanığı Sebebiyle Verniği Soyulmuş Araç Tamiri
Verniği soyulmuş veya kabarmış araç yüzeyini onarmak için farklı yöntemler mevcuttur. Aşağıda belirttiğimiz yöntemler uygulanmadan önce yapılması gereken ilk iş yanmış, soyulmuş veya kabarmış olan verniğin çıkarılmasıdır. Bu 3 yöntemin öncesinde kesinlikle aracın yanmış verniği çıkarılmalıdır. Vernik temizlendikten sonra:
- Yüzeye yeninden vernik atabilirsiniz.
- Yüzeyi yeniden boyatabilirsiniz. Boya işleminden sonra vernik atabilirsiniz.
- Yanmış verniği temizledikten sonra aracınızın yüzeyine vernik atmadan seramik kaplama uygulayabilirsiniz.
Bu 3 seçenek güneş yanığı veya benzeri sebeplerden dolayı verniği zarar görmüş araçlar için çözüm yöntemleri olarak sıralanabilir.
Yapılacak işlemin daha dayanıklı olmasını istiyorsanız vernik temizleme işleminden sonra yeniden vernik atılmalıdır. Temizlenen yüzeye boya atmadan vernik attıktan sonra en son işlem olarak seramik kaplama uygulaması yaparak yeniden dikkat çekici hale getirebilirsiniz. Bu işlemler için detaylı bilginiz yoksa aracınızı daha önce çok kez Vernik + Seramik kaplama uygulamasını yapan deneyimli ve güvenilir bir işletmeye götürmeniz doğru olacaktır.
Kaliteli seramik kaplama ürünleri araç boyasını en az vernik kadar etkili şekilde korumaktadır fakat yine de kaldırılan verniğin yerine seramik kaplamadan önce yeniden vernik atılmasını boya sağlığı için ısrarla önerilmektedir.
Araçlarda Güneş Yanıklarının Sebepleri
Araçlarda güneş yanıkları genellikle uzun süreli güneşe maruz kalmanın bir sonucudur. Bu durum, özellikle aracın dış yüzeyindeki boya ve cilaya zarar verebilir. İşte araçlarda güneş yanıklarına neden olan bazı faktörler:
UV Işınlara Maruz Kalma
Güneş ışınları içinde bulunan ultraviyole (UV) ışınlar, aracın dış yüzeyine zarar verebilir. UV ışınları, boya üzerinde renk solmalarına, cilada bozulmalara ve yüzeydeki plastik malzemelerde çatlamalara neden olabilir.
Yüksek Sıcaklıklar
Sıcak hava, aracın dış yüzeyindeki boya ve cilayı etkileyebilir. Yüksek sıcaklıklar, boya tabakasının zarar görmesine, renk solmalarına ve cilanın çatlamasına yol açabilir.
Asit Yağmurları ve Kirli Hava
Asit yağmurları ve hava kirliliği, aracın dış yüzeyine zarar verebilir. Asit yağmurları, boya yüzeyine zarar verebilir ve kirli hava, aracın dış yüzeyinde kalıcı lekelere neden olabilir.
Yıkama Sonrası Yetersiz Kurulama
Aracınızı yıkadıktan sonra doğru malzemelerle ve özenli bir şekilde kurulamalısınız. Yıkandıktan sonra kurulanmayan veya geç kurulanan araçlarda yıkama sonrası yüzeyde kalan su damlacıkları güneşli havalarda bir mercek görevi görebilir. Aracınızın boyasına ve verniğine zarar verebilecek bu durumun yaşanmaması için yıkama sonrası kurulama işleminin kesinlikle yapılması önerilmektedir. Özellikle seramik kaplı araç yıkama işlemlerinin daha özenli gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Araç bakımına düzenli olarak özen göstermek, güneş yanıklarının oluşma riskini azaltabilir ve aracınızın dış görünümünü koruyabilir. UV korumalı kaliteli bir seramik kaplama, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı aracınızı koruma altına alır.